1r. de maig: Organitzem la resposta contra el virus del capitalisme depredador

Organitzem la resposta contra el virus del capitalisme depredador

L’empitjorament de les condicions laborals, la baixada de salaris i la inestabilitat als llocs de feina han estat constants durant les anteriors dècades. El neoliberalisme, la crisi del 2007, les polítiques de l’anomenada austeritat, amb les reformes laborals i les retallades, han depauperat significativament la vida de la classe treballadora. La jornada màxima de vuit hores cada cop es respecta menys: hores extres no remunerades, teletreball sense horaris, subcontractes, jornades de repartiment interminables… A això, se li suma la doble jornada amb el treball de cures que assumeixen majoritàriament les treballadores, una tasca imprescindible pel sosteniment de la vida, sense el qual el capitalisme no sobreviuria.

L’any passat, arran la pandèmia mundial i les conseqüències econòmiques d’aquesta, es va posar més de manifest la inestabilitat en la que vivim la major part de la població: els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació, subvencionats en gran mesura per l’Estat, s’aniran convertint en futurs ERO. A més, els acomiadaments i tancaments patronals es beneficiaran del règim jurídic que les últimes reformes laborals han anat creant. Aquesta crisi ha demostrat un cop més a quins interessos responen i a quina classe beneficia, afavorint l’empresariat i deixant a les persones treballadores amb una única eina de defensa: la lluita sindical, perquè sabem que dels nostres governant no s’ha d’esperar res.

On és la cacarejada derogació de la Reforma laboral d’aquest govern autoanomenat d’esquerres i progressista? On és la protecció de la sanitat pública i les internalitzacions amb que s’omplen la boca diversos governs de la Generalitat?

No esperem cap avenç que no sigui obtingut per la nostra ferma pressió com a classe treballadora. Com a tot arreu,  a les terres de Lleida també trobem casos d’explotació i males praxis laborals, on la CGT hem estat presents en la primera línia de la trinxera en la defensa de les persones treballadores. Casos com el de la Residència Municipal Nostra Senyora de Ribera, on l’Ajuntament de la Pobla de Segur de manera caciquil, autoritària i masclista aixafa drets i condicions laborals, i imposa un calendari que no s’ajusta ni al conveni ni a les necessitats reals d’usuàries i de treballadores; o a la Termosolar de Borges on, davant els incompliments de les millores promeses, ha estat necessària una amenaça de vaga indefinida per part de qui hi treballa, perquè l’empresa s’avingués a negociar; o també el de les treballadores subcontractades per Renfe, a les que se’ls vol sostreure els seus drets adquirits després de més de 15 anys de servei al no subrogar la totalitat de la plantilla, pretenent que passin per un procés de selecció en el qual no es garanteixen tots els llocs de treball. Tampoc ens podem oblidar de la lluita de la plantilla del personal públic, i especialment de les persones en condició d’interinitat en frau de llei per abús de la temporalitat. Aquesta és una lluita que avui està cada cop més present, que pot posar en escac una administració pública que ha abusat de manera negligent i fraudulenta amb la temporalitat dels contractes.

Les hienes del capitalisme ja fa temps que van darrere del botí que representen les pensions. Busquen mercantilitzar els diners que asseguren una vida mínimament digna a les persones més grans. Si deixem que això passi ens condemnem a un present i a un futur sense sortida.

La resposta a aquests problemes és l’organització i la lluita, per ser més fortes, per combatre unides contra qui ens explota i oprimeix. I així evitar, la mercantilització de la salut, l’educació, l’habitatge i les pensions. Volem unes condicions de treball que ens permetin viure dignament.

Fa poques setmanes la multinacional Amazon ha posat traves i ha neutralitzat la creació d’un sindicat dins l’empresa. Els poderosos impedeixen tant com poden l’acció sindical, perquè funciona, perquè la nostra pressió els atura els peus i perquè ens temen. Des de CGT Lleida, per sort, hem aconseguit crear noves seccions sindicals que miren de combatre aquest paradigma depredador. Com a l’Hospital Arnau de Vilanova, a la Universitat de Lleida i al sector de les Ambulàncies. Són 3 exemples d’organització i lluita de la classe treballadora per revertir les polítiques neoliberals en sectors com la sanitat i l’educació. Benvingudes i molta força.

Justament avui, 1 de Maig, és un dia de lluita, en record a la revolta de Haymarket l’any 1886 en defensa de la jornada laboral de 8 hores, per la qual cinc anarquistes van ser executats, arran un muntatge policial i un infame procés judicial. Anys després, seguim la lluita: el Primer de Maig sortim al carrer per aturar-los, com  seguirem fent, colze a colze, des de les organitzacions de la classe treballadora. No creiem en les seves promeses, sols nosaltres canviem el món!

VISCA LA CLASSE TREBALLADORA!
VISCA EL PRIMER DE MAIG!

FEDERACIÓ INTERCOMARCAL DE LA CGT LLEIDA
1 MAIG 2021

Publicacions relacionades