Aquesta setmana la Confederació General del Treball (CGT) hem presentat un preavís de vaga per al proper 28 de maig per a tot el personal docent i investigador (PDI) de totes les universitats públiques catalanes. Una convocatòria que també hem fet extensiva a tots i totes les investigadores predoctorals del CSIC. Ens adrecem a tu per explicar-te, breument, la convocatòria de vaga.
QUI CONVOCA I D’ON SURT LA CONVOCATÒRIA DE VAGA
Ja fa temps vam informar de l’aprovació del Reial Decret 103/2019, sobre l’Estatut del Personal Investigador en Formació (l’EPIF). També hem anat informant de la convocatòria de diferents assemblees de PDI a la UdL. A altres universitats catalanes s’han realitzat assemblees similars (com a la UaB o a la UB) o se’n realitzaran properament (UdG, UPF, etc). Des de la CGT, assumint que les assemblees de treballadores i treballadores, en aquest cas PDI, són espais plenament democràtics, hem legalitzat la convocatòria de vaga per a totes les universitats catalanes i el CSIC.
QUÈ DEMANA LA VAGA?
La vaga demana respecte pels treballadors i treballadores de les universitats públiques i, en concret, el PDI. Proclama de forma clara i inequívoca que ja estem farts i fartes de tanta precarietat laboral, una precarietat que és estructural en la majoria de contractes del PDI, de la nostra recerca i de la nostra activitat docent. En concret, la vaga es planteja per exigir a les universitats, CSIC i a les administracions públiques l’aplicació immediata de les mesures que contempla l’EPIF i que aquesta aplicació no es faci en detriment d’altres sectors del PDI ni amb càrrec als grups de recerca. En paral·lel es planteja que els llocs de treball del PDI, un increment salarial per al professorat associat, una major obertura de professorat i que hi hagi un increment del pressupost públic de les universitats per fer front a aquestes mesures.
PER QUÈ CAL APLICAR L’EPIF?
L’EPIF és un Reial Decret i la seva aprovació obliga a les universitats i institucions de recerca a aplicar-lo de forma immediata. No és justificable que les universitats argumentin la seva situació econòmica per no reconèixer uns drets emparats legalment dels seus treballadores i treballadors. L’aplicació de la pròrroga d’un quart any als contractes de PIF reconeix una situació de fet, que la majoria de tesis doctorals s’acaben després dels 3 anys de contracte predoctoral, amb els i les seves autores cobrant l’atur en el millor dels casos. Un quart any de contracte de PIF suposa també una clara millora per a la totalitat dels grups de recerca de la UAB, que rebran un increment dels seus recursos de recerca i disposaran de més garanties per a completar les tesis doctorals.
Fem una crida al conjunt del PDI a difondre i participar activament en la vaga del 28M. Fem una crida a l’Equip de Govern de la UdL a afegir-se a les reivindicacions justes del PDI i acompanyar-nos a exigir a les administracions públiques els recursos econòmics per aplicar les mesures plantejades i per revertir les nefastes conseqüències de tants anys de privatitzacions i de retallades en la recerca, en la docència i en els i les treballadores de la UdL.
Lleida, maig 2019
CGT LLEIDA-Universitat de Lleida (UdL)