L’acompanyem al judici contra el seu acomiadament per repressió sindical
El passat desembre em van comunicar l’acomiadament a l’empresa Salut Mental de Ponent (SMP); dos dies abans de començar les vacances de Nadal. SMP renunciava a un dels projectes on treballava l’”Activa’t per la Salut Mental”; és a dir, decideix voluntàriament, comunicant prèviament a la Federació Salut Mental Catalunya (SMC), tancar un servei el qual rebia molt bones valoracions i deixar desateses i abandonades totes les usuàries de l’ESPAI SITUA’T de Lleida i altres projectes on treballava.
Aquest fet és conseqüència de la creació i acció de la secció sindical de CGT . El motiu desencadenant de l’acomiadament va ser la denúncia a inspecció de treball que la secció va posar. En l’informe posterior de Inspecció de Treball es va comprovar que des de fa anys l’entitat contractava les seves treballadores amb figures de consergeria, evidenciava la il·legalitat que s’estava cometent, i que havíem assenyalat des de feia 2 anys a l’associació. S’havia intentat arribar a una entesa dialogada però al no poder arribar després d’aquest periode es va recórrer a Inspecció de treball.
Cal també ficar antecedents, des de ja feia uns anys SMP va canviar de conveni laboral, reduint el salari a les treballadores. I en el cas de la federació qui gestiona el projecte Activa’t per la salut mental també ha implementat una doble escala salarial dins l’equip. En el meu lloc de treball l’antecessora tenia un salari molt superior a la federació i en traspassar el projecte a SMP van reduir-lo molt significativament. És a dir, hi ha hagut una política general de reduir les condicions laborals de les treballadores. A més, aquest últim any SMC s’ha ampliat plantilla sense tenir en compte que el territori de Lleida seguia descobert ni en recuperar les condicions salarials anteriors.
El dia 22 d’octubre a les 12.15h, ens concentrarem abans de la celebració del judici envers Salut Mental Ponent i Salut Mental Catalunya després d’un llarg recorregut fins a la consecució de l’objectiu d’aquesta campanya: la readmissió i la cobertura del servei que oferia i, a la vegada, el compliment i millora de les condicions laborals que fa anys que l’entitat ha vulnerat.
Aquesta és una qüestió que ens interpel·la a totes: entitats, treballadores, usuàries i ciutadania en general. És un intent de càstig exemplar cap a qui assenyala la precarietat, reivindica els drets laborals per tothom i s’organitza a un sindicat.
Mai hauríem d’haver normalitzat i acceptat que les entitats incorporin projectes quan són incapaces de sostenir unes condicions dignes de les treballadores. No som les treballadores qui hem de pagar els efectes negligents de les gestions polítiques i empresarials; siguin quines siguin, depenguin de qui depenguin. No volem que se’ns manipuli amb arguments de xantatge emocional ni que recaigui la responsabilitat de sostenir un sistema que fa aigües per totes bandes ; volem respecte per les persones a qui atenem i la garantia d’uns drets laborals bàsics per treballar amb les condicions adients.
Som conscients que no és una lluita per guanyar en un sol dia. Animo a les companyes del sector social que puguin haver patit o estar fent-ho, que puguin organitzar-se i demanar suport. Estic encantat d’haver-ho fet i de sumar forces amb tothom qui m’ha ajudat. Segueixo dempeus i amb la moral ben alta perquè la dignitat com a treballador és quelcom que no hem de deixar que ens robin. Davant el panorama actual, la regressió en matèria de drets laborals i les reiterades retallades al sector social, les treballadores només tenim una forma de sobreviure: fer-nos costat i lluitar per unes condicions de vida digna.
CGT LLEIDA