El capitalisme ens mata! No més morts a la feina!

La darrera setmana s’han succeït hospitalitzacions, desmais i morts de treballadors per obligar-los a fer feines durant les hores de màxima calor, sovint sense ni mesures d’hidratació ni de descans.

La darrera setmana s’han succeït hospitalitzacions, desmais i morts de treballadors per obligar-los a fer feines durant les hores de màxima calor, sovint sense ni mesures d’hidratació ni de descans. No som davant fets aïllats o inevitables. Les administracions públiques miren cap una altra banda, mentre els seus serveis privatitzats són espremuts per empreses sense escrúpols. La Inspecció de Treball no només no té una posició activa, sinó que fins i tot amb denúncies sindicals actua amb lentitud, laxitud i comprensió amb les empreses.

No podem permetre que s’acumulin més morts i hospitalitzacions. La situació laboral que s’està vivint a l’Estat espanyol amb les onades de calor d’aquest estiu està posant de manifest una vegada més la precarietat i la manca de protecció envers la classe treballadora. Des de CGT i la Plataforma Fruita amb Justícia Social entenem que les diferents administracions no estan duent a terme les mesures suficients per intentar que aquests fets no es tornin a repetir.

Considerem que després de la mort en els darrers dies de diverses persones mentre exercien la seva feina, les diferents administracions, en lloc de prendre mesures urgents perquè aquests fets no es tornin a repetir, s’autoexculpen, declarant que es tractava d’una empresa aliena a la seva administració o directament responsabilitzant el canvi climàtic, normalitzant amb aquestes declaracions que una persona mori mentre està treballant a determinades hores amb més de 40 graus de temperatura, a ple sol, i amb unes condicions de seguretat, com a mínim, preocupants.

Davant d’un fet tan clar en què de nou les empreses estan anteposant els seus interessos econòmics i els seus beneficis a la vida de les persones treballadores, els diferents governs no poden estendre de nou la mà a la patronal i al capital, deixant de banda la classe treballadora en un aspecte tan greu com aquest. A més, recordem que no sol els accidents laborals venen per les altes temperatures. Només cal recordar les morts per accidents laborals que hi ha hagut a Lleida aquest estiu en el seu lloc de treball i en diferents circumstàncies, com pot ser el cas d’una empresa frutícola de Mollerussa; o el dels treballadors de la maduixa al Maresme que han denunciat la situació d’explotació laboral i en condicions ambientals extremes a la que estan sotmesos; o el que tantes vegades hem denunciat i exigit, és a dir, que els treballadors temporers estiguin acollits amb les garanties i dignitat adequades i que les administracions públiques i les empreses agrícoles assumeixin les responsabilitats necessàries per acabar amb aquesta situació. Si ja de per si, molts cops i en condicions normals, ja tenen unes condicions de vida i de treball deplorables, amb les onades de calor encara es multipliquen.

Per a la CGT i la Plataforma Fruita amb Justícia Social aquests fets, i la posició de les diferents administracions, és una cosa gravíssima que sobrepassa els límits. Les morts als llocs de treball i les baixes laborals per temperatures extremes s’han anat succeint en els darrers anys. I és un fet que, per desgràcia, anirà a més. Per tot això, i més, exigim la millora i l’ampliació dels plans per a la prevenció de riscos laborals ja que cal prioritzar la salut i la seguretat dels treballadors i treballadores. Per sobre dels seus beneficis, la nostra vida!

Des de CGT i la Plataforma Fruita amb Justícia Social entenem que, tant la regulació com el compliment de les lleis de prevenció, són nul·les en moltes empreses i insuficients en la majoria. Ens preocupa, i molt, tot allò relacionat amb la salut laboral i les mesures preventives, i entenem que la prevenció és una eina per protegir les nostres iguals, amb unes lleis que ens indiquen què és el que s’ha de fer en segons quines situacions.

És per això que, en el marc d’una campanya de denúncia estatal duta a terme per l’organització anarcosindical CGT, a Ponent, la Plataforma Fruita amb Justícia Social i el sindicat CGT Lleida ens hem concentrat davant la seu provincial d’Inspecció de Treball a Lleida on hem fet entrega d’un escrit exigint una sèrie de mesures actives i la paralització d’aquelles feines que es facin en condicions que atemptin contra la seguretat dels i les treballadores.

No són accidents, són assassinats!

CGT LLEIDA i PLATAFORMA FRUITA AMB JUSTÍCIA SOCIAL

Publicacions relacionades