L’envelliment crònic i la manca de manteniment que presenten les instal·lacions de distribució d’aigua freda de consum humà i aigua calenta sanitària de l’hospital, han obligat el centre a realitzar tractaments de xoc consistents en elevar la quantitat de clor present en l’aigua durant els darrers anys amb l’objectiu d’evitar la proliferació de focus de legionel·la. Aquesta situació, que ha suposat restringir l’accés a l’aigua al personal en nombroses ocasions, s’ha convertit en permanent i, des de fa més d’un any, les aixetes del centre s’han omplert de cartells que en desaconsellen l’ús per a consum humà.
La conseqüència més palpable que se’n deriva de tot plegat és el greuge que això suposa a la plantilla de l’hospital, que no té garantit l’accés gratuït a aigua potable. Les treballadores i treballadors, així com els familiars i acompanyants dels pacients, han d’assumir la despesa econòmica que suposa la compra d’ampolles d’aigua, incrementant els beneficis de les empreses propietàries de les màquines expenedores i de l’empresa privada que gestiona les diferents cafeteries de l’hospital.
Però també hi ha altres efectes que se’n deriven, com el fort impacte mediambiental que suposa el consum de milers d’envasos de plàstic diaris i la dubtosa gestió d’aquests residus, que malmet la imatge de l’hospital en plena emergència climàtica del planeta.
A més, l’opacitat amb què es gestiona tota aquesta problemàtica genera desconfiança i molts dubtes; com la pregunta de per què es prohibeix el consum d’aigua de les aixetes de l’hospital, però sí que es pot obtenir cafè de les màquines instal·lades arreu de l’hospital i que s’abasteixen del mateix sistema de distribució d’aigua.
Per aquests motius, i davant l’incompliment per part de l’Hospital del Reial decret 486/1997, de 14 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball, i que expressa el següent: “Els llocs de treball disposaran d’aigua potable en quantitat suficient i fàcilment accessible. (…)”, des de la CGT exigim:
• Que es proveeixi a l’hospital d’un sistema unificat i gratuït d’accés a l’aigua potable, degudament dimensionat per a abastir tant al personal com als usuaris i els seus acompanyants.
• Que la proposta a implementar sigui eficient i ecològicament sostenible.
• Que es certifiqui que es tracta d’un sistema segur que no pugui posar en risc la salut de treballadores i treballadors, així com dels usuaris i acompanyants.
• Que la direcció assumeixi les responsabilitats pels problemes ocasionats a les treballadores i els treballadors, així com per la manca de transparència en la qüestió, i hi posi solució.