La CGT Ensenyament dóna la benvinguda al nou director dels serveis territorials de Lleida, el senyor Claudi Vidal, i l’insta a aplicar mesures urgents.

Corren aires nous a la Conselleria d’Educació, tot i que sembla ser que únicament per a potenciar encara més les polítiques neoliberals en el si del sistema educatiu català. Des de l’experiència apresa amb el binomi (ERC-JUNTS) tenim nul·la confiança en que la nova conselleria d’Educació apliqui polítiques educatives i socials justes i equitatives per a la comunitat educativa, reverteixi les retallades o faci una clara defensa de l’educació pública davant la privada-concertada. Davant aquesta perseverança en atacar la pública, des de CGT sempre estarem al capdavant amb organització, mobilització i lluita.

A Ponent, aquest nou Govern català ha comportat un canvi en la direcció territorial d’Educació. Després del nefast pas del senyor Cullerès, vam tenir certes esperances amb el govern del canvi, però l’experiència amb el Carles Vega ha estat igual de pèssima (o pitjor) que l’anterior. Aquest període s’ha caracteritzat, enter altres aspectes, pel poc talant dialogant amb nosaltres; pel menyspreu cap a la feina que han fet els centres educatius; la poca informació que es traspassava a les direccions que molts cops s’assabenten de les coses a través dels mitjans de comunicació; per l’intent de tancament de línies de les escoles Cervantes (Lleida), Angel Guimerà (Balaguer) i Jaume Balmes (Cervera), tot i que vam aconseguir aturar aquest despropòsit. Per això, des de la CGT, celebrem aquest canvi i que la direcció dels serveis territorials passi a mans del senyor Claudi Vidal. Una de les coses que sempre hem dit des de CGT és que els càrrecs polítics han de venir de xafar centres i no despatxos com sempre passa ja que això te priva de conèixer la realitat educativa diària. Sabem que per primer cop en molt de temps es fa amb el nou càrrec ja que ocuparà el càrrec després de molts anys al capdavant de l’INS Maria Rúbies, i tenim constància del bon tarannà del nou delegat. Per tant, des de CGT Lleida, donem la benvinguda al senyor Claudi Vidal, i alhora l’instem a aplicar de forma immediata les següents mesures urgents i de mínims per a l’educació pública:

 • Supressió immediata dels concerts dels centres educatius que segreguen per sexe (a Lleida afecten a les escoles Terraferma i Arabell) i una progressiva eliminació els propers anys dels concerts educatius. Exigim que es suprimeixin els concerts i que la totalitat dels diners estalviats vagin destinats a revertir les retallades que pateix l’educació pública.
 • Retorn a l’horari lectiu de 23 i 18 hores a primària i secundària respectivament, que permeti la dedicació de més hores a la preparació de materials i classes. Demanem al Departament que dugui a terme la reducció de l’hora pendent.
 • Reducció de ràtios per evitar tancaments i massificacions (20 alumnes a les escoles i 25 als instituts). Exigim una progressiva reducció de les ràtios ja que aquestes són les condicions necessàries per garantir la millora i la qualitat educativa als centres públics. En temps de pandèmia s’ha vist més necessari que mai. Ara és el moment!
 • Retorn del caràcter lectiu de les 2 hores de reducció a majors de 55 anys.
 • Estabilització del personal interí. S’ha de prioritzar al personal docent i laboral que actualment hi presta serveis garantint la seva estabilitat i reduir la seva precarietat. S’ha d’acabar amb la temporalitat i el frau de llei al qual s’ha abocat de manera negligent per part de l’administració pública.
 • Substitucions de tot el professorat des del primer dia, també a 1 de setembre, incloent el Personal d’Administració i Serveis i les TEEI, i conversió de les substitucions d’un terç en mitja jornada.
 • Exigim l’aturada del desplegament dels Decrets de plantilles i direccions en el camí de recuperar uns nivells mínims de democràcia als centres i avançar cap a la derogació de la LEC. Cal eliminar els perfils i la contractació a dit per part de les direccions. Cada cop hi ha més treballadores que amb moltíssima anys d’experiència a les seves espatlles es queden sense vacant en les adjudicacions d’estiu.
 • Estabilització de les TEEI. Que retirin el concurs d’oposició a les Tècniques Especialistes en Educació Infantil que estan en frau de llei per abús de temporalitat i garanteixi la seva fixesa després de treballar anys i anys per a que la qualitat educativa en aquesta etapa primerenca sigui una realitat. Que retirin l’ERO encobert que representa una oposició com aquesta.
 • Augment de personal. Que no implementi la retallada de plantilles anunciada per al curs 20212022 amb l’excusa del canvi en la classificació de centres segons la complexitat.
 • Alta laboral al personal interí i substitut des del primer dia del seu nomenament, al marge de si està en situació IT, eliminant el greuge discriminatori per gènere que afecta principalment a professores embarassades.
 • Pressionar i actuar amb Ajuntament de Lleida per eliminar la segregació escolar a Lleida, una de les ciutats més segregadores com menciona l’informe del Síndic de Greuges.

La llista és llarga i encara queden coses a afegir com: retorn del 7% del sou robat a tots els treballadors i treballadores;eliminació dels materials d’amiant nocius; dignificar la situació educativa i laboral; augment del pressupost dedicat a educació, del 2% actual al 6%, derogació de la reforma de la FP, eliminació del pla pilot que pretén incloure infants del grup 2-3 anys en els escoles ordinàries. Així mateix, és urgent i necessari deixa d’improvisar en els protocols i tenir un pla ferm i estructurat sense abocar tota la responsabilitat burocràtica en les direccions dels centres educatius, aspecte que s’ha vist agreujat durant la pandèmia però que ja és una pràctica que ve de fa temps.

Revertir aquest llistat de greuges, que arrosseguem de fa temps a causa d’una crisi calculada que ha servit per desballestar el sector públic, s’ha de fer amb compromís sindical, polític, ciutadà i també amb la mobilització per part d’estudiants i l’autoorganització i mobilització dels i les treballadores de l’educació.

Aconseguir un canvi educatiu real implica, a més a més, que davant la Conselleria i les Delegacions se situïn persones competents i coneixedores dels reptes educatius, per això insistim en la implementació d’aquestes demandes al Sr. Claudi Vidal, nou delegat d’ensenyament a Lleida. Estarem atentes per a que així ho faci. En cas contrari, la proposta que fem des de CGT Ensenyament Lleida és impulsar les mobilitzacions necessàries per assolir-les, incloent la convocatòria de vaga o vagues si així ho ratifiquen en assemblees els nostres companys i companyes. En aquest sentit, cridem a la resta d’organitzacions sindicals a impulsar conjuntament aquestes assemblees i a convocar de la forma més unitària possible les mobilitzacions que s’hi acordin.

Lleida, 15 de juliol del 2021
CGT Ensenyament Lleida

Publicacions relacionades