La CGT Ensenyament reprèn la campanya en defensa de l’escola pública i encoratja les famílies a matricular-s’hi

Amb el lema MATRICULA-T’HI, el Sindicat d’Ensenyament de la CGT LLEIDA inicia una campanya en defensa de l’educació pública amb la que anima a les famílies per a que facin la matriculació de les seves filles i fills als centres públics catalans. Des de la CGT consideren l’educació pública com a únic garant d’una societat lliure, crítica plural i democràtica, en la qual l’accés a la formació és realment igualitària i inclusiva per a totes les persones.

El sindicat denuncia que els atacs des de l’Administració Pública cap a aquesta eina imprescindible per a la cohesió social són una constant que arriba a límits difícilment assumibles per una societat compromesa en la defensa del seus drets fonamentals. El tancament de línies, la manca de diàleg, la nul·la informació a les comunitats educatives afectades i la tergiversació de les dades s’han convertit en un fet habitual per part del Departament d’Educació.

Creuen inacceptable que ni la suposada manca de recursos ni la baixa natalitat ni la segregació escolar, excuses esgrimides reiteradament per part del Departament per justificar retallades, supressió de línies educatives i tancament d’escoles, no afectin a les escoles privades, eufemísticament anomenades “concertades”. El tancament a tot Catalunya de línies a les escoles públiques contrasta amb les mínimes de la concertada.

Sol cal recordar que l’oferta inicial de P3 de cada curs Educació vol tancar grups públics i oferta sempre més grups concertats respecte al curs anterior. Darrera aquesta mesura, des de CGT estan convencudes que la intenció és afavorir el traspàs d’alumnes de P3 cap a l’educació privada concertada.  Es poden citar casos arreu del territori català que exemplifiquen aquesta situació on es debilita intencionadament l’educació pública. A Ponent, hi ha hagut a Lleida l’amenaça del tancament de l’escola Cervantes, a Balaguer el tancament de l’escola pública Àngel Guimerà i a Cervera la supressió d’una línia de l’escola Jaume Balmes. I tots aquests tancaments aturats van ser gràcies al treball de la comunitat educativa i l’inestimable suport donat des de CGT Ensenyament.

Així mateix, des de sindicat denuncien que la segregació per sexe no només no és motiu per suprimir les subvencions a les escoles concertades de l’Opus Dei sinó que en alguns casos fins i tot semblen premiades per les mesures preses des del Departament.

A més, ja des de finals del curs passat i tot el que portem d’aquest curs actual ha estat difícil i complex per la situació epidemiológica viscuda. Més enllà de la falta de recursos tecnològics per a l’alumnat més empobrit i la nefasta gestió del Departament, que ha posat en una greu situació de risc a tota la comunitat educativa, el que ha quedat clar durant aquesta pandèmia és que els serveis públics, com la sanitat o l’educació (i els seus treballadors i treballadores), són essencials i que són el motor per impulsar una resposta col·lectiva i equitativa davant situacions on la vulnerabilitat de les persones queda al descobert per la mala gestió dels responsables polítics

Davant el discurs basat en la por, les amenaces i la culpabilització, la CGT aposta per la baixada de ràtios, la construcció dels instituts necessaris i reclamats des de fa anys i un augment dels recursos materials i humans tot suprimint les subvencions a les centres concertats. Si, tal i com es vanagloria el Departament, es vol animar a la gent a matricular als infants a les escoles públiques del seu barri només cal dedicar-hi més esforços i recursos i treballar positivament per afavorir unes escoles inclusives i de qualitat on la segregació no hi tingui lloc.

Per totes aquestes raons, des de la CGT volen animar les famílies a defensar l’escola pública matriculant-hi els seus infants.

#EscolaPública

#MatriculaThi

Febrer 2021
CGT ENSENYAMENT LLEIDA

Publicacions relacionades