La CGT fa una valoració de les eleccions rectorals a la UdL i considera que són un clar toc d’atenció cap a l’equip del Jaume Puy

Un cop finalitzades les votacions i coneguts els resultats, des de la Secció Sindical de CGT-UdL volem compartir la nostra valoració.

En primer lloc, cal destacar que la participació ha pujat sensiblement respecte les darreres eleccions. Segurament hi té a veure el vot electrònic, que ha suposat un avantatge i ha permès guanyar en pragmatisme i velocitat a l’hora de presentar els resultats. Ara bé, tot i l’increment en la participació de la plantilla, no ha estat massiva com cabria esperar per les facilitats de la votació electrònica.

Creiem que el que s’ha de destacar especialment és el notable augment del vot en blanc (recordar que realment és un vot en contra), especialment entre el col·lectiu del PTGAS (personal d’administració i serveis), on els resultats en aquests anys han donat la volta i mostren el gran descontent i preocupació de la plantilla d’aquest col·lectiu amb el govern de la UdL, en general, i amb l’equip de gerència, en particular. L’RLT, la requalificació real dels llocs de treball, l’estabilitat del personal interí, el tracte a vegades poc humà i de menysteniment de gerència en les reunions del comitè, etc., són alguns dels factors de descontent que mostra el PTGAS i que ja ho ha fet saber a l’equip rectoral. Hem passat de 226 vots a favor del rector i 130 en blanc (en contra), en les anteriors eleccions, a 156 vots a favor i 208 en blanc (en contra) en les actuals. Sense cap mena de dubte, és un toc d’atenció que hauria de fer reflexionar l’equip del rector Jaume Puy. 

A més, dins del PDI (personal docent investigador) també s’ha passat de 260 vots a favor i 61 en blanc (en contra) de fa 4 anys als 223 vots a favor i 87 en blanc (en contra) actuals. Ha perdut vots a favor, malgrat que encara siguin majoria, i ha crescut el vot en blanc (en contra). Les condicions precàries del professorat associat, la no resposta a les demandes i salarials del personal investigador postdoctoral, la promoció horitzontal interna per funcionaritzar el professorat agregat o la manera en que es es vol implementar el Pla de Xoc són algunes de les decisions que segurament han determinat aquest augment de vot en contra.

Finalment, i igual de preocupant, és l’escandalosa baixa participació de l’estudiantat en aquestes eleccions, que ha estat del 4,06%. El col·lectiu estudiantil s’ha sentit interpel·lat? Tot i ser un dels agents més importants de la comunitat universitària, gairebé 9.500 alumnes no han participat del procés electoral. 

Tot i que el rector Puy renova el mandat amb un 69% dels vots ponderats, des de la CGT-UdL ens sembla prioritari i urgent que es pregunti pel perquè dels 469 vots en contra, d’un total de 820 en nombres absoluts. En el nostre parer, ho considerem un vot de càstig com a conseqüència dels 4 anys anteriors de mandat.

Realment serà l’equip de canvi, com avançava el lema de la campanya, o serà més del mateix? 

15 maig 2023

SECCIÓ SINDICAL CGT-UdL

Publicacions relacionades
Llegir més

Sobre la secció CGT UDL (PAS i PDI)

Som un grup de persones que treballem a la UdL com a Personal d’Administració i Serveis (PAS) i també com a Personal Docent i Investigador (PDI), sostenint en gran part el que és el funcionament de la Universitat. Estem a les biblioteques, als departaments, als laboratoris, als punts d’informació, a les secretaries, a les aules, a l’administració; netejant, gestionant, ensenyant, informant… en definitiva: construint Universitat Pública.