La Secció Sindical de la CGT ha decidit tirar endavant una impugnació contra els acords del Consell de Govern de la UdL que es va celebrar el passat 3 de Maig de 2022.
Des del sindicat al·leguem que els punts 6 i 7 del Consell de Govern es van aprovar sense complir realment amb el que dicta la Llei 20/2021 del 28 de desembre per a reduir la temporalitat a l’administració pública. Exactament, els acords impugnats tenen a veure amb l’aprovació de l’oferta pública d’ocupació addicional per a l’estabilització d’ocupació temporal del PAS del personal d’administració i serveis de la Universitat de Lleida de l’exercici 2022 i amb l’aprovació de la determinació del tipus de procés selectiu de determinades places incloses en les dues ofertes d’ocupació pública aprovades els anys 2018 i 2019.
Denunciem que no s’ha tingut en compte l’article 2 de la Llei 20/2021, el qual estableix que s’articuli el procés d’estabilització a tots els treballadors i treballadores temporals que ocupen la seva plaça ininterrompudament almenys en els tres anys anteriors al 31 de desembre de 2020; i que, per a tots els treballadors que han estat ocupant plaça amb caràcter temporal de forma ininterrompuda o no, amb anterioritat a 1 de gener de 2016, se’ls doni oportunitat d’accedir al procés excepcional d’estabilització previst a la Llei 20/2021.
En definitiva, des de la CGT al·leguem que en l’acord pactat entre gerència i el comitè d’empresa per al compliment de la llei 20/21, i que després s’ha aprovat en consell de Govern, no s’ha previst estructuralitzar totes les places reals que s’haurien d’estabilitzar i que això pot tenir una conseqüència directa i nefasta per als treballadors i treballadores: que siguin acomiadats o acomiadades en un període curt de temps.
Així, des de la secció sindical de la CGT-UdL, hem demanat que es declari nul el Consell de Govern celebrat el 3 de Maig de 2022 i, per tant, tots els presumptes acords presos en el mateix. Alhora, sol·licitem que es garanteixi i s’articuli el compliment estricte de la Llei 20/2021 de 28 de desembre per a totes les treballadores afectades a la UdL i se’ls doni l’oportunitat d’accedir al procés excepcional contingut a les disposicions sisena i vuitena. I que es vetlli per respectar el compliment dels principis d’eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, igualtat, no discriminació i eficiència previstos a l’article 14 de la CE. Si no és així, ens reservem emprar altres vies i reclamacions jurídiques que puguin garantir la llei.
PER UNA ESTABILITZACIÓ REAL DEL PERSONAL!
LES QUE HI SÓN, S’HI QUEDEN!