La CGT Lleida denuncia l’impagament dels ERTOS a milers de treballadors i treballadores

Aquesta pandèmia de la Covid-19 està generant una crisi econòmica estratosfèrica i el futur apocalíptic que vindrà encara serà més greu. S’estan manejant unes dades que fan por, amb la previsió que en un any hi hagi la possibilitat d’arribar a un 25 % d’atur a l’estat espanyol. Això ens posa en un escenari catastròfic. Per una banda, perquè la situació econòmica i laboral de la classe treballadora serà terrible, i per una altra, perquè en aquest escenari, si des de l’esquerra combativa no ens hi posem a treballar ja, serà un oportunitat perfecta perquè el feixisme, des la dreta més liberal i conservadora fins a la ultradreta, s’apropiï de l’espai reivindicatiu per aconseguir adeptes a la causa i resultats palpables.

Dit això, i si ens centrem en el present de la pandèmia sanitària i social, ara mateix estem en una situació que ha generat prop de 100.000 ERTO que afecten a més de 700.000 treballadors i treballadores de Catalunya. A Lleida, les xifres són igualment esgarrifoses, més de 5.000 ERTO que afecten a més de 30.000 persones. En molts casos, aquests ERTO són portats a terme per grans empreses els guanys de les quals no s’han rebaixat en gran mesura ja que la producció ha seguit funcionant a molts nivells.

En contraposició a les grans empreses tenim la petita empresa i els autònoms, que estan en situació de ruïna. Però qui pitjor s’ho passa, com sempre, és la classe treballadora. I a aquesta situació de precarietat hi sumem la situació d’indefensió davant del NO cobrament de l’atur. Moltíssima gent s’està trobant que tenen aplicat un ERTO des del març i, a hores d’ara, encara no han vist ni un euro.

Des de la CGT Lleida, ho volem posar en coneixement i ens solidaritzem amb totes aquelles persones que estan patint aquesta situació. Situació que genera afectacions tant econòmicament com psicològicament, amb casos d’ansietat, depressions i indefensió, i sense mesures per poder fer front a les despeses bàsiques d’una llar, com pot ser l’alimentació, l’habitatge, els subministraments, etc. El govern espanyol i el SEPE no estan fent pública aquesta realitat que denunciem.

Per això, fem arribar els problemes més generalitzats que estan havent-hi, tot i que sabem que n’hi ha molts més dels que expliquem a continuació:

  • A data de 18 de maig hi ha moltíssims expedients sense tramitar, més dels que estan dient, i no se sap quan seran tramitats.
  • Milers d’expedients aprovats que no s’han fet efectius per la mala gestió de l’administració.
  • Hi ha persones que han cobrat quantitats d’un sol dia.
  • Persones a qui els han descomptat els caps de setmana de la prestació.
  • Persones amb fills que no són inclosos en la prestació -a través dels telèfons del SEPE és impossible contactar-hi tot i trucar durant les 12 hores que anuncien que atenen-.
  • En zones com a Catalunya és impossible sol·licitar cita prèvia.
  • No contesten els correus electrònics.
  • Prestacions donades de baixa que són impossibles de cobrar ni al juny.
  • Famílies que estan passant gana i ningú no les ajuda.

Tot això s’està ocultant als mitjans i per això ho volem denunciar des del sindicat. Ens solidaritzem amb tota aquesta població que es sent desprotegida, indefensa i humiliada, com a persona i com a ciutadana. Com que no hi ha manera que aquestes persones puguin notificar les seves desesperants situacions perquè no poden contactar amb les administracions, volem fer de corretja de transmissió d‘aquestes reivindicacions.

Per això exigim al govern central i a l’administració que escoltin els milers de persones afectades a les que volen fer callar i que els paguin perquè puguin seguir tenint un mínim de vida digna assegurada.

FEDERACIÓ INTERCOMARCAL CGT LLEIDA

Lleida, 18 de maig de 2020

Publicacions relacionades