Recuperem la Universitat!

A la CGT seguim caminant! No deixem ningú fora, no farem cap PAS enrere. Revertim juntes la precarietat fins fer-la desaparèixer.

Som una opció sindical diferent, autònoma i valenta. La nostra acció es sustenta en aquests pilars:

  • La participació dels i les treballadores
  • L’assemblea com a màxim òrgan de decisió
  • La transparència i la difusió de la informació
  • La combativitat davant les situacions de precarietat, injustícia o privilegi
  • El suport mutu entre col·lectius
  • L’acció sindical directa

De la convicció en aquests fonaments deriva la nostra crítica a la professionalització del treball sindical.

Fa poc temps que formem part de la realitat a la UdL. Hem constituït la secció sindical recentment, per això, no hem pogut incidir en molts aspectes. Però en aquest temps hem intentat ser una eina de les mobilitzacions i de les lluites col·lectives. Així ha estat i és el més important per a nosaltres. En aquest sentit, hem estat al costat de les figures laborals més febles de la UdL, dels i les investigadores predoctorals, del professorat associat i de les interines i temporals del PAS, entre altres.

Vam formar part de l’Assemblea de Professorat Associat (APA-UdL), el col·lectiu que representa més clarament com la precarietat s’ha instal·lat en les universitats públiques catalanes i hem estat una peça important en la reivindicació de l’aplicació íntegra de l’EPIF (Estatut Personal Investigador en Formació) a la UdL. A més, en certa manera, a la CGT ens considerem hereves de les reivindicacions històriques que en el seu moment va fer la PUDUP (Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública) amb la seva lluita per a reclamar una universitat pública i fora dels interessos mercantilistes.

El grup de treball de la CGT-PAS neix arran de les denúncies i les mobilitzacions contra l’abús de temporalitat d’interins i temporals que els aboca a una situació en frau de llei. Una realitat precària que existeix a la universitat com a altres administracions públiques i que fins que no hi ha hagut aquesta reivindicació no s’ha posat fil a l’agulla per a regularitzar-ho. I tot i que s’han iniciat processos d’estabilització emmarcats en la Llei 20/21 que en certa manera milloren la realitat, sí que és veritat que s’hagués pogut fer molt millor dins de la UdL, sol faltava voluntat política.

Volem que la realitat de la UdL sigui viva, activa, digna i valenta. Volem formar-ne part, col·laborant en les dinàmiques col·lectives i intentant aportar el nostre gra de sorra en estimular espais amplis, participatius i de debat. Perquè pensem que els i les treballadores tenim el dret i el deure de definir com volem que sigui la Universitat. I també, tenim dret a tenir-hi un futur.

Volem arribar a formar part del Comitè d’Empresa del PAS Laboral des del plantejament que anem dient i subordinant la nostra participació a aquests principis. Amb errors i encerts, estem convençudes que podem ser un sindicat proper, transparent i que, almenys, faci circular i socialitzar la informació del Comitè, però evidentment sense suplir altres espais col·lectius on mirem de ser protagonistes del nostre present i del nostre futur. No veiem al comitè d’empresa com l’única eina possible per salvaguardar les condicions laborals del PAS. Entre totes podem construir altres espais de participació, socialització i decisió. Serem el que els i les treballadores del PAS en el seu conjunt vulguem que siguem.

Per a poder fer-ho, hem decidit presentar una candidatura de la CGT: volem seguir sent una eina útil del PAS Laboral de la UdL (i també del PDI), col·lectiu al qual ja ens hem posat a la seva plena disposició des de les passades eleccions sindicals del 2020.

Des d’ara mateix ens posem al servei dels i les treballadores de la UdL per a que utilitzin la CGT com a plataforma d’impuls de les reivindicacions laborals col·lectives i d’un model universitari públic i universal.

Per tot això, i més, necessitem representació en els diversos òrgans de govern i representació de la UdL, la pluralitat és necessària per a una representació i defensa dignes dels nostres drets, tant si ets una persona treballadora contractada laboral, funcionària, temporal o fixa.

Més sobre la Secció CGT Universitat de Lleida AQUÍ

Publicacions relacionades
Llegir més

Donem el tomb al model!

Candidatura Eleccions sindicals PAS Laboral UdL 2022 Tècnics i administratius Noèlia JiménezTècnica especialista en publicacions. Edicions i Publicacions…