Recuperem la Universitat!

A la CGT seguim caminant! No deixem cap PDI fora. No farem cap PAS enrere. Revertim juntes la precarietat fins fer-la desaparèixer.

Som una opció sindical diferent, autònoma i valenta. La nostra acció es sustenta en aquests pilars:

  • La participació
  • L’assemblea com a màxim òrgan de decisió
  • La transparència i la difusió de la informació
  • La combativitat davant les situacions de precarietat, injustícia o privilegi
  • El suport mutu entre col·lectius
  • L’acció directa

De la convicció en aquests fonaments deriva la nostra crítica a la professionalització del treball sindical. 

Fa poc temps que formem part de la realitat a la UdL. Hem constituït la secció sindical recentment, fa uns dos anys, per això, no hem pogut incidir en molts aspectes. Però en aquest temps hem intentat ser una eina de les mobilitzacions i de les lluites col·lectives. Això ha estat i és el més important per a nosaltres. En aquest sentit, hem estat al costat dels i les investigadores predoctorals i del professorat associat.

Vam formar part de l’Assemblea de Professorat Associat (APA-UdL), el col·lectiu que representa més clarament com la precarietat s’ha instal·lat en les universitats públiques catalanes. A més, en certa manera, aquest col·lectiu recull les reivindicacions històriques que en el seu moment va fer la PUDUP (Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública) amb la seva lluita per a reclamar una universitat pública i fora dels interessos mercantilistes.

També estem orgulloses d’haver estat una peça important en la reivindicació de l’aplicació íntegra de l’EPIF (Estatut Personal Investigador en Formació) a la UdL, tot i que ha estat una lluita que de moment no hem aconseguit guanyar. Però la derrota d’una batalla no deixa de ser res més que un dels molts instruments que tenim per tal de revertir la precarietat.

Hem fet possible les darreres vagues del 9 i 21 d’octubre de 2020.

Volem que la realitat de la UdL sigui viva, activa, digna i valenta. Volem formar-ne part, col·laborant en les dinàmiques col·lectives i intentant aportar el nostre gra de sorra en estimular espais amplis, participatius i de debat. Perquè pensem que els i les treballadores, conjuntament amb l’estudiantat, tenim el dret i el deure de definir com volem que sigui la Universitat. I també, tenim dret a tenir-hi un futur.

Volem arribar a formar part del Comitè d’empresa del PDI des de la perspectiva que hem dit: subordinant la nostra participació a aquest principis. Amb errors i encerts, estem convençudes que podem ser un sindicat proper, transparent i que faci circular i socialitzar la informació del Comitè, però sense suplir altres espais col·lectius on mirem de ser protagonistes del nostre present i del nostre futur.

Per a poder fer-ho, hem decidit presentar una candidatura de la CGT: volem seguir sent una eina útil del PDI de la UdL i també del PAS, col·lectiu al qual ens posem a la seva plena disposició malgrat ara no toquin eleccions sindicals. Des d’ara mateix ens posem al servei dels i les treballadores de la UdL per a que utilitzin la CGT com a palanca de les reivindicacions laborals i d’un model universitari públic i universal.

Publicacions relacionades