Reunió entre el comitè d’empresa PDI-Laboral i el Rector de la Universitat de Lleida. 14.04.21

Assisteixen: Jaume Puy, Sílvia Campanera, Agustí Liñan, Marc Macià.

Comença la reunió és a les 12:37. Es fan les presentacions. Es planteja la qüestió de les explicacions sobre les retallades als centres com a forma de comunicació equivocada.

Sílvia Campanera comenta la situació del professorat associat, exigeix no retallar en personal sinó retallar en infraestructures.

El Rector vol aclarir que els contractes són temporals encara que es facin servir per a cobrir tasques estructurals. Tanmateix, admet que el problema que té la UdL és econòmic, no legislatiu.

Agustí Liñán parla de situació de frau de llei en molts contractes, de la necessitat de reduir la temporalitat, i d’oferir altres maneres de fer carrera universitària més obertes i transparents. Considera que al final qui acaba pagant els plats trencats d’una mala gestió són els de sempre, el 55% d’associats.

Sílvia Campanera planteja la necessitat de fer estalvi energètic.

El Rector aclareix que ell pensa que la UdL no ha de tancar, s’ha de treballar. L’estructura de serveis ha de tenir uns serveis mínims. Cal eliminar burocràcia. Cal obrir les portes al teletreball, fer més recerca, atendre millor l’estudiantat. Considera un problema que encara no hi hagi govern a la Generalitat ja que impedeix trobar una solució a l’infrafinançament.

Marc Macià recorda que des del Comitè s’han ofert a fer una campanya conjunta amb el territori (sindicats, ajuntaments, consells comarcals, empreses, associacions, etc.) per a exigir un finançament just però que de moment no s’ha recollit la oferta per part de la UdL.

Agustí Liñán considera que el problema de finançament és de fa anys, que potser hi ha hagut mala gestió, i que per afrontar-lo cal anar tots els agents socials i institucionals alhora. Amb els EPIFs també es va estendre la mà i no va dur enlloc.

El Rector assenyala que es va fer una campanya el 2019 amb d’altres rectors i universitats però que es van rebre pocs diners. Admet que s’han començat titulacions sense tenir els recursos per fer-les. S’ha fet una política de fets consumats. Creu que les universitats haurien d’estar al marge del debat polític.

Marc Macià posa sobre la taula la necessitat de recuperar un Pla de Prejubilacions, crear una Comissió d’Igualtat, i recuperar el Pla d’Acció Social.

El Rector indica que per la qüestió de la Comissió d’Igualtat cal parlar amb la Núria Camps. Recorda que la Generalitat va denunciar el Pla de Prejubilacions anterior, per això es va deixar de fer. Creu que es podria crear una reducció de docència en forma de prejubilació, però que és una cosa que s’hauria de fer a nivell estatal, ara no es fa enlloc. Pel que fa al Pla d’Acció Social admet que no sap perquè no en tenim un.

Agustí Liñan pregunta si se sap quin impacte tindrà el Pla de retallades.

El Rector diu que “ja us podeu preparar” si no s’arregla l’infrafinançament. Allò prioritari a solucionar és el sistema de finançament.

Marc Macià planteja que en el passat hi ha hagut cert silenci i desmobilització però aquesta etapa s’ha acabat. Amb la renovació dels òrgans representatius dels/les treballadors/es (Comitè d’Empresa i Junta de Personal Acadèmic) s’entra en una nova etapa on els sindicats estaran molt atents a la gestió i es mobilitzaran si així ho consideren oportú.

El Rector es pregunta en veu alta si això s’ho ha de prendre com una amenaça. Aclareix que té reunions preparades i que el Pla de Reequilibri no està definit.

Marc Macià pregunta sobre el finançament del Campus d’Igualada i si hi intervenen ajuntaments, consell comarcal i Diputació de Barcelona.

El Rector aclareix que no hi ha cap finançament més enllà del Departament d’Universitats. Concreta que alguna les institucions locals o provincials donen ajuts per infraestructures però no per a nòmines. Seria el cas de les noves instal·lacions a la Seu d’Urgell, per exemple.

Agustí Liñan considera que hi ha hagut una falta de previsió, per exemple amb els aularis de Cappont o amb el Parc Científic.

Marc Macià planteja la necessitat d’activar la Comissió de Reforma dels Estatuts.

El Rector considera que allò prioritari és la qüestió del finançament, quan això estigui resolt ja activaran la Comissió. Indica que de cara al setembre o octubre s’aprovarà la nova llei d’univeristats, la LOSU, i que coincidirà amb la rebuda dels fons europeus ja que n’és un requisit. Comenta que està en contacte amb el Secretari General d’Universitats, el Xavier Grau.

Agustí Liñán pregunta si hi ha alguna manera d’evitar que el professorat precari perdi la plaça quan es convoquen si ve algú de fora i li pren.

El Rector creu que és una qüestió que depèn de la Comissió Avaluadora.

Ens emplacem a noves reunions.

Publicacions relacionades
Llegir més

Activitat sindical de març

 La Secció Sindical de la CGT-UdL informem de les tasques realitzades aquestes últimes setmanes:  En relació al Comitè…