28-O: Anem a la vaga per aturar l’Icetazo. Les que hi som ens quedem!

28 d’octubre. Vaga del sector públic.

Lleida:
09.00 h. Piquets informatius de CGT. Sortida des de Plaça Paeria.
13.00 h. Concentració unitària. Pla de la Pau
18.00 h. Manifestació unitària. C/ Lluís Companys, 1

En les darreres setmanes, des del “Govern més progressista de la història” s’ha aprovat l’RDL 14/2021, més conegut com l’Icetazo. Aquest decret, teòricament, regularitza l’abús de temporalitat entre el personal interí en l’administració pública, amb més de 800.000 persones afectades. Però la realitat és que aquest decret no s’empara en el dret europeu atenent a la directiva 99/70/UE on s’estableix els límits de la contractació temporal tant en l’àmbit privat com en les pròpies administracions publiques. A més, aquesta directiva no ha estat trasposada a les administracions públiques des del 2001.

I com es du a terme aquesta regularització? En lloc d’estabilitzar el personal per la via de valoració dels mèrits (si ens atenem a l’article 61.6 de l’EBEP), el govern ha decidit ser l’executor de l’ERO més gran de la història. Totes les persones interines que porten 10, 15, 20 anys treballant per a l’administració pública en abús de temporalitat, en lloc de ser estabilitzats en el seu lloc de treball, veuran com la seva plaça sortirà a concurs públic, amb el risc molt tangible de perdre la plaça després de tots els anys treballant en el seu centre de treball.

Aquesta és la seva “regularització”. I com a insult final, una minsa indemnització de 20 dies per any treballat, amb un topall màxim de 12 mensualitats per a les interines que perdin la plaça. Tot això, amb la necessària participació dels 3 sindicats de la patronal, CCOO, UGT i el CSIF, que han corregut a firmar i donar suport a aquesta mesura, consumant, una vegada més, la seva traïció a qui diuen representar, la classe treballadora.

A universitats, malgrat que l’abús de temporalitat es dóna majoritàriament en altres formes (fals professorat associat, encadenament de contractes d’obra i servei, etc.), també ens afecta aquesta problemàtica. Al gruix del PAS funcionari interí, s’hi suma la pràctica, desgraciadament molt habitual i silenciada, d’acomiadar professorat agregat, titular o lector interí, mitjançant l’ús de concursos amb perfils de plaça fets a mida pel candidat del grup de pressió pertinent. Persones que porten anys i anys treballant per a la institució pública són acomiadades sense cap remordiment per part de la universitat.

Des de la CGT, tant en universitats com en la resta de l’administració pública, la nostra postura és clara. Les que hi són, es queden. 

Per aquest motiu, el proper 28 d’octubre, des del sindicalisme combatiu (CGT, CNT, SO, COS, COBAS, IAC), convoquem vaga a tots els sectors de l’administració pública de l’Estat. I a la Universitat de Lleida també.

El 28 d’octubre, totes i tots al carrer, per assegurar-nos el futur. El 28 d’octubre, guanyem el que és nostre. Els i les interines són l’últim esglaó en la cadena precària, i lluitar contra aquesta figura laboral és lluitar contra la precarietat.

CGT-UdL
22 OCTUBRE 2021

Publicacions relacionades