Una campanya per identificar, recollir i visibilitzar situacions d’assetjament en l’entorn laboral universitari.
#Explica-ho! és el lema d’una nova acció sindical de la CGT a la UdL que té per objectiu identificar, recollir i visibilitzar situacions d’assetjament en l’entorn laboral, a partir d’indicadors validats de factors de riscos psicosocials recollits a la Guía para la elaboración e implantación de un protocolo de acoso en la empresa del Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social (2019) i de la Nota Técnica de Prevención 476: El hostigamiento psicológico en el trabajo: mobbing. És una adaptació dels coneguts #Metoo o del #Cuéntalo, en l’àmbit de l’assetjament laboral a la universitat.
Els indicadors fan referència, majoritàriament, a comportaments d’assetjament psicològic en el treball entesa com qualsevol manifestació de una conducta abusiva i, especialment, els comportaments, paraules, actes, gestos i escrits que puguin atemptar contra la personalitat, la dignitat o la integritat física o psíquica d’un individu, o que puguin posar en perill la seva feina, o degradar el clima de treball.
Així, es recullen indicadors, formulats en forma de pregunta perquè les persones responguin si ho han patit o no i puguin explicar, si ho desitgen, la situació. Els comportaments que s’hi recullen són diversos: atacs a la víctima amb mesures organitzatives (obligar algú a executar tasques en contra de la seva consciència, qüestionar les decisions d’una persona o assignar tasques degradants o per sota de les capacitats de la persona); atacs a les relacions socials de la víctima (restringir a companys i companyes la possibilitat de parlar amb una persona o tractar algú com si no existís); atacs a la vida privada (crítiques permanents a la vida privada d’una persona, donar a entendre que una persona té problemes psicològics, per exemple); amenaces de violència física, inclòs l’assetjament sexual (proposicions sexuals o violència sexual), atacs a les actituds de la víctima en relació amb les actituds, creences, etc.; agressions verbals (amenaces verbals, crits, crítiques a la feina de la persona) o la difusió de rumors.
El tret de sortida de la campanya és una pregunta genèrica que interpel·la amb un “Assetjament a la UdL?, perquè les persones de la plantilla puguin respondre, amb caràcter general, les seves experiències en aquest sentit.
Amb les respostes de les persones participants, s’escriurà un relat conjunt per visibilitzar que la Universitat no és un entorn lliure d’assetjament laboral.
Com a cloenda de la campanya, es publicarà un diari d’incidències que permeti registrar les situacions d’assetjament en què es pot trobar una treballadora o treballador en l’àmbit laboral. El diari permet fer memòria de fets que s’obliden parcialment o totalment quan s’és víctima o, fins i tot, testimoni de situacions violentes. Per això, l’eina està adreçada a deixar constància de qualsevol tipus de comportament que hagi afectat a la persona treballadora o que li hagi resultat ofensiu, etc. i les circumstàncies que ho van envoltar, abans que hagi transcorregut més d’un dia des que es van produir o van iniciar. El diari permet prendre nota de les incidències i les conductes de violència psicològica, comprovar o identificar aquestes conductes com a assetjament psicològic i acudir al Servei de Prevenció de Riscos Laborals o al personal delegat de la institució.
Amb la iniciativa la Secció sindical de la CGT a la UdL es posa a disposició de les persones treballadores per orientar i assessorar en el cas que es trobin en una situació laboral d’assetjament.
SECCIÓ SINDICAL CGT-UdL